Wayde van Niekerk knuser Michael Johnsons rekord for å kreve 400m gull

Wayde van Niekerk er en spesiell, spesiell atlet, den første som har kjørt under 10 sekunder for 100m, 20 sekunder for 200m og 44 for 400m. Nå gjør det det siste i under-43.

Foran en skummel Rio-publikum brøt Van Niekerk de første mennets verdensrekord av disse spillene med en blærende, knapt troverdig 43.03sek fra den usannsynlige posisjonen til lane åtte, ødelegger de to tidligere olympiske mesterene i prosessen. Usbain Bolt surges forbi Justin Gatlin for å vinne historiske olympiske 100m gull i Rio Les mer

Michael Johnsons tårnhøye mark på 43,18 sek hadde stått siden 1999 og ble sjelden utfordret alvorlig.Van Niekerk hadde holdt sitt pulver tørrere enn de fleste i kvalifiseringen her, og dermed trekker han i lane åtte, men da pistolen gikk, raket han fra blokkene. Det så ut som om han hadde gått av dumt raskt gjennom de første 200m, og forventningen var at Kirani James, den forsvarende mesteren fra Grenada, og LaShawn Merritt i USA – som kjempet som pitbulls i midtbanene – ville trekke Van Niekerk inn gjennom bøyene.

Det skjedde ikke. Sør-Afrika gikk faktisk raskere i andre halvdel av løpet, og slengte inn i hjemmet rett i sløret av lemmer. Hans vinnermargin mot en av de raskeste 400m-feltene som ble samlet sammen, skjedde på det latterlige. Det var, som Johnson sa på tv-kommentaren, “et massakre”.

“Jeg trodde jeg kunne få verdensrekordet.Jeg har drømt om denne medaljen for alltid, sier Van Niekerk. “Jeg er velsignet.”

Hans rivaler var et sted mellom bedøvet og forferdet etterpå. “Jeg visste at tiden skulle bli rask, men jeg trodde ikke at det skulle bli 43,0 fort. Det er hva det er. Du tar det, sa Merritt. “Han sprang sitt hjerte ut.” James, en fantastisk mester i London 2012, som kanskje forventes å dominere avstanden i årevis, var utrolig på en slik ytelse fra den ytre banen. “Jeg tenkte at løpet ville være rundt 43-midten,” sa han. “Han kunne virkelig ikke se noen, jeg var ikke sikker på hvordan han skulle kjøre sitt løp ut av lane åtte, men han fortsatte bare å gå.Han ville ikke bremse seg. “James refererte resultatet av en medar Grenadian i den olympiske finalen i 12 år tidligere for å prøve et referanseindeks. “Den raskeste olympiske tiden ut av lane eight var Alleyne Francique i 2004 [44.66sec], så for ham å komme inn og gjøre det, en og et halvt raskere…Jeg tror det er bare utrolig.” Facebook Twitter Pinterest Usain Bolt vinner OL gull igjen, og Andy Murray beholder tittelen

Etter Van Niekerks triumf spurte en reporter ham om folk kan stole på hans plate. “Du kan ikke være noen favoritt.Det jeg kan gjøre er å kontrollere kontrollen, og bli så disiplinert som jeg kan være, og fokusert på mål og liv, “svarte den sørafrikanske. “I begynnelsen av året hadde jeg muligheten til å bryte under-10, som jeg tror på talentet Gud har velsignet meg.” En annen reporter sa at han ikke har besvart spørsmålet. Hva sier du til folk som sier at du er på rusmidler, spurte reporteren. «Jeg vet jeg ikke,» svarte Van Niekerk.

Van Nierkerk blir veiledet av en 74 år gammel mormor, Ans Botha: “Hun er en fantastisk kvinne. Hun har spilt en stor rolle i hvem jeg er i dag og holdt meg veldig disiplinert og veldig fokusert på rollen og hvem jeg trenger å være. Jeg er veldig takknemlig, min trener har presset meg til grensen. Alt er mulig.Jeg er bare takknemlig, jeg kan stole på hennes arbeid. “Van Niekerk er en 24-åring fra Cape Town, og han bar Sør-Afrikas flagg ved åpningsseremonien. Han er ikke akkurat et nytt ansikt, etter å ha vunnet fjorårets verdensmesterskap i Beijing, men av de tre raskeste mennene her var det sannsynligvis vurdert som minst sannsynlig for gull. Underestimere ham er ikke en feil som vil bli gjentatt.

Andre steder på søndag kveld trakk Laura Muir inn i 1500m semifinalen som om manorene ble født, men fant snart en tøffere virkelighet.

p> Muir, som kunngjorde seg på verdensstadiet ved å bryte Kelly Holmes ‘britiske rekord i Londons Diamond League i forrige måned, elsker å kjøre fram og tok løp i håret etter et halvt runde og satte et sterkt tempo helt opp til Bjella.Deretter kom et bakhold: Først Genzebe Dibaba i Etiopia, da Sifan Hassan fra Nederland steg over henne med en ond injeksjon av tempoet. Muir så på fanget, men hun er ingen krus for lenge. Hun begynte sakte å rulle paret inn og ved de endelige bøyene var i kontakt, men ikke nær nok til å prøve et pass på det siste. Dibaba og Hassan hadde spilt kortene sine riktig og holdt på hjemme rett for alle tre for å kvalifisere seg komfortabelt, Muir i 4: 04.16. USAs Jennifer Simpson gjorde også finalen, etterfulgt av et sted bak Muir. I den andre semifinalen presset GBs Laura Weightman i det som var en raskere, om mindre taktisk kutte-halsen, affære.Kenyas uavhengige mester Faith Kipyegon tok ingen fanger, vinner i 4: 03,95 og Weightman var heldig å holde den siste kvalifiseringsposisjonen med hundrevis av sekunder tilbake i femte. USAs Shannon Rowbury kom hjem i tredje. Hvordan Usain Bolt gjorde historien med sin tredje 100m gullmedalje seier Les mer

Christine Ohuruogu gjorde det som sikkert var hennes siste olympiske utseende i de enkelte hendelsene, og bøyde seg ut av 400m ved Semifinalen i en svak 51.21 sek. Det var et kjent underskudd som skulle komme opp fra de endelige bøyningene, men ingen av de gamle turboladene kom rett hjem, så minneverdig av gullet hennes i Beijing for åtte år siden og sølv i London 2012.Med bare de to første kvalifiseringene automatisk, var hun aldri på bildet og slått hjem i femte bak vinneren Phyllis Francis fra USA, som kvalifiserte seg i 50.31 sek.

Emily Diamond, den andre broren for å gjøre det så langt, hadde skylden matforgiftning for å skrape gjennom varmen, og det landet henne en grov tegning på innsiden av banen. Hun kjempet med kraft, men klarte ikke å slå bøydene, og ble ferdig med sjette i en semifinale vunnet av Jamaica’s Shericka Jackson i et nippy personlig beste på 49.83sek.

Allyson Felix, 2012 200m-vinner, vandret hjem i den siste 400m semi, trekke opp sent for 49.67sec. Det er en luft av liten ørken om denne hendelsen etter Caster Semenyas beslutning om ikke å doble opp med 800m, og gullmedaljen ser Felix ut til å ta.Shaunae Miller fra Bahamas, den eneste kvinnen som kjører raskere enn Felix i år, så et godt slått sekund for å kvalifisere seg til mandagens siste. RioRun