Clive James: “Jeg så alt på Rio, langt inn i natten, sykluser og gymnastikk”

Jeg går ikke mye mer, men takket være oppfinnelsen av TV har jeg vært i stand til å tilbringe et par uker i Rio. For tretti år siden filmet jeg der og jeg skjønte fra det første øyeblikk at stedet var bygget for å gjøre hver menneskelig mannlig fantasi enten til virkelighet eller gå haywire. På sin første dag i byen forklarte vår strålende unge regissør for oss alt at hemmeligheten med å håndtere muggere på stranden var å se dem i øyet. På vei til stranden ble han rammet i lobbyen på hotellet vårt.

Hotellet var Copacabana, hvor Orson Welles en gang hadde kjørt opp med Rita Hayworth. Han hadde også vært en strålende ung regissør, men etter noen timer i Rio fikk han aldri sitt liv igjen sammen igjen. Livet overgår sinnet: Spesielt når livet er kvinnelig og tar på seg klærne.Rio minner deg om det. Klokka James: «mitt barnebarn har forlatt meg å se etter Charlie, hennes kjæledyr gerbil.» Les mer

Åpningsceremonien til spillene ble kjørt på et stramt budsjett, men jeg likte det best når budsjettet løp ut helt, forlot ingenting annet enn folk. Gisele Bündchen, som fortsatt var i god form etter alle disse årene, gikk en lang løpekatelløping uten engang en catwalk. Det skulle være svært kostbare effekter for å følge med i hennes fremgang – giraffer som faller fra himmelen, osv. – men pengene gikk tom og forlot henne bare.

Jeg kunne ikke vært mer fornøyd og heller ikke tilsynelatende , kunne hun For resten av natten var hun oppe og danset seg til biter.Hennes vakre desintegrasjon gjorde noe for å kompensere for de slanke bordene om trusselen om klimaendringer, som var tilstrekkelig finansiert, men i Rio-konteksten, helt fantastisk. Ideen om at Rio måtte trenge hjelp av det globale klimaet for å slå seg inn i en cesspool er ren hubris. Det er imidlertid et vakkert cesspool.

Jeg så alt, langt inn i natten. Jeg så på langdistanse sykluser som ikke engang kamerabilene kunne se, fordi veiene løp gjennom skogen. I Rio kan veiene gjøre det i midten av byen, et faktum som gir fortryllelse hvis du ikke har noe imot å finne tusenben på badet. Noen ganger når syklene krasjet, kunne du ikke engang se blodbadet fordi det var for mange trær. Folk gikk bare glipp av. Facebook Twitter Pinterest Olga Korbut.Foto: Popperfoto / PLP

Men ingenting kunne slå kvinners gymnastikk. Menns gymnastikk gjorde det nesten, men det var kort for kvinner, eller en kvinne: Simone Biles fra USA. Tilbake i Olga Korbs første berømmelse var jeg overbevist om at ingen ung kvinne kunne bli mer imponerende, men jeg ser nå at i forhold til Simone var hun bare starten på noe fantastisk. Menneskelig herlighet er en trist triumf.